Onemedia

WordPress for begyndere


WordPress er et populært online værktøj til at oprette og administrere hjemmesider, og det kan være et godt værktøj at bygge med, hvis det er første gang, du skal til at bygge din egen hjemmeside.


WordPress startede som en blogplatform - og er det stadig - men det har udviklet sig til et fleksibelt CMS (Content Management System), der bruges til alt lige fra blogs til webshops og virksomhedssider.


Der er mange fordele ved at bruge WordPress som dit foretrukne onlineværktøj og hjemmesidebygger, og i denne artikel vil vi dykke ned i nogle af de funktioner og tilpasninger, som WordPress tilbyder, samt hvordan du kommer godt i gang med WordPress.

Hvorfor er WordPress godt?

Der er nogle grundlæggende principper i WordPress' opsætning, som gør, at WordPress er et af verdens mest populære værktøjer til at bygge og designe hjemmesider. Et par populære emner, hvorfor, er:


  • Brugervenlighed: WordPress besidder og er kendt for en brugervenlig brugergrænseflade, der gør det nemt selv for begyndere at oprette og redigere indhold i WordPress, og det gør ofte at din WordPress hjemmeside er responsiv på alle enheder.


  • Tilpasningsmuligheder: Der er tusindvis af temaer og plugins til rådighed for WordPress, som gør, at du kan tilpasse din WordPress-hjemmeside nøjagtigt efter dine behov og ønsker.


  • SEO-venlighed: WordPress har indbyggede funktioner, der kan hjælpe din WordPress-hjemmeside til bedre søgemaskineoptimering som f.eks. Google, hvilket kan forbedre din hjemmesides synlighed online.


Er WordPress svært?


En af de mest stillede spørgsmål nogensinde er: 'Er WordPress svært?' Det korte svar er nej. Men det kan være en god idé at have en smule teknisk kendskab samt have en almindelig flair og interesse for IT, da det gør læringsprocessen nemmere for den enkelte.


Det kan være en god idé at bevæge sig ud i et WordPress kursus, som både kan åbne op for nye døre inden for WordPress verdenen, men også give ny læring, hvis du er i gang med at udforske universet.


Hvad kan der oprettes med WordPress?


Med WordPress er mulighederne næsten uendelige, og det er kun fantasien, der sætter grænsen. Du kan oprette alt fra en simpel blog med blogindlæg til en avanceret webshop. Nogle eksempler på, hvad du kan oprette med WordPress, kan være følgende:


  • Personlige blogs
  • Portfolio-websites
  • Virksomhedssider
  • Webshops
  • Mediebiblioteker


Lad os dykke ned i, hvad WordPress kan, hvordan det fungerer, og hvilke funktioner, du kan benytte dig af til din WordPress hjemmeside.

En guide til en WordPress hjemmeside


Hvordan fungerer det?


WordPress fungerer ved hjælp af et tema, der styrer udseendet på dit site, og plugins, der tilføjer funktionalitet. Du kan oprette sider og indlæg, tilføje billeder og videoer, og administrere alt indhold gennem en brugervenlig adminpanel, også kaldet en log-in side.


Hvad får du ud af denne guide?


Ved at følge denne trin for trin guide vil vi guide dig igennem alle de nødvendige skridt for at mestre WordPress. Fra oprettelse af din første side til tilføjelse af avancerede funktioner, vil du lære alt, hvad der er nødvendigt for at opbygge en imponerende og funktionelt WordPress hjemmeside. Lad os gå nærmere ned i processen.

Oprettelse af WordPress

WordPress er som sagt en populær platform til oprettelse og bygning af en hjemmeside og for at komme i gang med at lære WordPress trin for trin skal du først oprette en WordPress.


Her er trinene, du skal følge: 


  1. Gå til WordPress' hjemmeside: Besøg WordPress' officielle hjemmeside på www.wordpress.org.

  2. Klik på knappen 'Get WordPress': På forsiden finder du en blå knap mærket med teksten 'Get WordPress'. Klik på den knap.

  3. Vælg en plan: WordPress tilbyder forskellige planer, herunder en gratis plan. Vælg den plan, der passer bedst til dine behov. Her er det vigtigt at tage højde for, om du har et domæne eller ej.

  4. Opret en konto: Udfyld oplysninger på tilmeldingssiden for at oprette din WordPress-konto. Her kan du både lave et unikt brugernavn og en adgangskode, eller blot bruge dit hosting login, men dette er kun gældende, hvis du har et domæne og en hostingplan.

  5. Bekræft din e-mailadresse: Efter at du har oprettet din konto, vil du modtage en bekræftelsesmail. Klik på bekræftelseslinket for at aktivere din WordPress-konto.


Når du har oprettet din WordPress-konto, er du klar til at begynde at udforske og lære at bruge denne kraftfulde platform til oprettelse af din egen WordPress hjemmeside.


Sidder du fast?


En af vores kernekompetencer hos Onemedia er at opsætte WordPress-hjemmesider, og hvis du sidder fast på dette punkt, tilbyder vi både kurser og undervisning. Vi kan også bygge WordPress-hjemmesider op fra bunden eller benytte et WordPress-tema, som du har fundet, og gerne vil benytte.

Hvordan laver jeg en WordPress hjemmeside?


Tilpasning og opsætning af din WordPress hjemmeside


Når det kommer til at tilpasse og opsætte din WordPress hjemmeside, er der flere vigtige trin at følge for at sikre, at din hjemmeside fungerer optimalt og ser professionel ud. Vi vil guide dig gennem disse trin for at sikre, at din WordPress hjemmeside opfylder dine behov og mål.


  1. Vælg det rigtige tema: Start med at vælge et tema, der passer til formålet med din hjemmeside. Overvej design, funktionalitet og responsivitet for at sikre en god brugeroplevelse.

  2. Tilpas dit valgte tema: Brug WordPress' tilpasningsmuligheder til at ændre farver, skrifttyper, layout og billeder, så de passer til din branding og stil.

  3. Tilføj plugins: Find og installer relevante plugins for at tilføje ekstra funktioner til din hjemmeside, f.eks. kontaktformularer, SEO-værktøjer og sociale medieintegrationer.

  4. Opret statiske sider: Opret vigtige statiske sider som f.eks. "Om os", "Kontakt" og "Tjenester", så dine besøgende nemt kan finde den information, de leder efter.

  5. Tilføj widgets: Brug widgets til at tilføje ekstra funktionalitet på dine sider, f.eks. nyhedsbreve tilmeldinger, seneste indlæg eller populære indlæg.

  6. Optimer dit indhold: Sørg for at optimere dine tekster og billeder til søgemaskiner ved hjælp af relevante søgeord og metadata. Dette vil hjælpe med at forbedre din sides synlighed online.


    Ved at følge disse trin vil du være godt rustet til at tilpasse og opsætte din WordPress-hjemmeside, så den opfylder dine behov og skaber en god brugeroplevelse for dine besøgende. Men husk, at øvelse gør mester, og det princip er bestemt også gældende her.


    Det næste punkt i denne WordPress guide kigger på tilføjelse og redigering af elementer i WordPress.

    Tilføjelse og redigering af indhold i WordPress

    Her finder du en gennemgående WordPress guide til, hvordan du tilføjer og redigerer indhold på din WordPress hjemmeside. Følg guiden trin for trin for at opnå det bedste resultat.


    1. Opret et nyt indblog eller en ny side:

      • Gå til dit WordPress dashboard. 

      • Klik på "Indlæg" i menuen til venstre for at oprette et nyt blogindlæg eller på "Side" for at oprette en ny side.

      • Indtast din titel og skriv din tekst i tekstfeltet.

      • Du kan også tilføje billeder, videoer og andre medier ved at klikke på knappen "Tilføj medier".

    2. Rediger eksisterende indhold:

      • Find det indlæg eller den side, du vil redigere, under "Indlæg" eller "Side" i dit WordPress dashboard.

      • Klik på "Rediger" for at åbne det pågældende indhold i tekstfeltet.

      • Foretag de nødvendige ændringer, og husk at gemme dine ændringer, når du er færdig.

    3. Brug af blokke:

      • WordPress bruger blokredigering, hvilket betyder, at du kan opdele dit indhold i forskellige blokke som afsnit, overskrifter, billeder osv.

      • Klik på "+" ikonet for at tilføje en ny blok, vælg den type blok du vil tilføje, og begynd at redigere indholdet.

    4. Planlægning og offentliggørelse:

     

      • Du kan planlægge dine indlæg til automatisk at blive offentliggjort på et senere tidspunkt ved at vælge datoen og tidspunktet under "Indstillinger" i redigeringsskærmen.


     

      • Når du er klar til at publicere, kan du enten trykke på knappen "Offentliggør" med det samme eller vælge at gemme som kladde.


      Med disse trin kan du nemt tilføje nyt indhold, redigere eksisterende indhold og administrere din WordPress hjemmeside effektivt.

      Brug af WordPress temaer


      Når du opretter en WordPress hjemmeside, er valget af det rigtige tema afgørende for dets udseende og funktionalitet. Her er nogle trin, du bør følge, når du vælger et tema:


      • Definer formålet med din WordPress hjemmeside: Det er vigtigt at vælge et tema, der passer til formål og mål med hjemmesiden. Ønsker du et portfolio-, et blog- eller et virksomhedstema?


      • Vurder designmuligheder: Du bør lede efter et tema, der har et design, som tiltaler dig og passer til dit brand. Overvej brugervenlighed og responsivt design.


      • Tjek brugeranmeldelser: Læs anmeldelser fra andre brugere for at få en idé om temaets kvalitet, support og opdateringer.


      Brug af WordPress plugins


      Når det kommer til plugins, kan de udvide din WordPress hjemmesides funktionalitet og tilføje ekstra features. Her er nogle tips til brugen af plugins:


      • Vælg pålidelige plugins: Det er vigtigt at vælge plugins fra betroede kilder for at undgå sikkerhedsrisici og konflikter med vores tema.


      • Hold dem opdateret: Sørg altid for, at dine plugins er opdaterede for at sikre optimal ydeevne og sikkerhed på din hjemmeside.


      • Begræns antallet af plugins: Undgå at overbelaste din WordPress hjemmeside med for mange plugins, da det kan påvirke hastigheden og stabiliteten.


      Ved at vælge passende temaer og plugins kan du skabe en professionel og funktionel WordPress hjemmeside, der kan imødekomme dit behov og mål bedst muligt.

      WordPress sikkerhed og regelmæssige backups

      Når det kommer til din WordPress hjemmeside, er sikkerhed og backup to af de vigtigste ting, du skal have styr på. Vi anbefaler at implementere følgende for at beskytte din side og sikre, at du altid har en sikkerhedskopi til rådighed:


      • Aktiverer et SSL-certifikat: Dette er afgørende for at kryptere kommunikationen mellem din side og dens besøgende. På den måde bliver dataoverførslen sikret mod uautoriseret adgang.


      • Opdaterer WordPress og plugins regelmæssigt: Ved at holde din WordPress-installation og alle tilhørende plugins opdaterede, mindsker du risikoen for sårbarheder, som hackere kan udnytte.


      • Bruger sikre adgangskoder: Vælg stærke adgangskoder, der indeholder en kombination af tal, bogstaver og specialtegn. Dette gør det sværere for uønskede personer at få adgang til din side.


      • Installerer et sikkerhedsplugin: Der findes flere plugins, der kan hjælpe med at styrke sikkerheden på din WordPress-side ved at overvåge og blokere potentielle trusler.


      Når det kommer til backup, bør du følge disse retningslinjer:


      • Laver regelmæssige backups: Vi anbefaler at oprette regelmæssige backups af din WordPress hjemmeside for at undgå tab af data i tilfælde af et angreb eller teknisk fejl.


      • Bruger en pålidelig backup-løsning: Vælg en pålidelig backup-løsning, der giver mulighed for automatiserede backups og nem gendannelse af data.


      • Opbevarer backups eksternt: Det er vigtigt at opbevare dine backups på en ekstern server eller i clouden for at sikre, at de ikke går tabt sammen med din hovedside.


      Ved at implementere disse sikkerheds- og backupforanstaltninger kan du beskytte din WordPress hjemmeside mod potentielle trusler og sikre, at du altid har en sikkerhedskopi tilgængelig, hvis noget går galt.

      WordPress optimering af hjemmeside


      Vi vil nu gå igennem nogle vigtige trin for at optimere din WordPress hjemmeside og sikre, at den kører så effektivt som muligt.


      1. Vælg en letvægts tema: Vælg et responsivt tema, der ikke indeholder unødvendig kode, da dette kan gøre din hjemmeside langsom. Tjek temaets anmeldelser for at sikre, at det er optimeret til hastighed.

      2. Brug caching: Implementer caching på din side for at reducere belastningstiden. Du kan bruge plugins som WP Super Cache eller W3 Total Cache til at gøre dette let.

      3. Optimer billeder: Sørg for at optimere dine billeder, så de ikke bremser din side. Brug billedkomprimeringsværktøjer som Smush eller Imagify for at reducere filstørrelsen.

      4. Minimer CSS og JavaScript: Kombiner og minimer dine CSS- og JavaScript-filer for at reducere antallet af serverforespørgsler. Dette kan gøre din hjemmeside hurtigere at indlæse.

      5. Opdater WordPress og plugins: Hold din WordPress-installation og alle plugins opdaterede for at sikre optimal ydeevne og sikkerhed.

      6. Undgå unødvendige plugins: Gennemgå dine installerede plugins og fjern eventuelle unødvendige, da de kan være en belastning for din side.

      Husk, at en hurtig og optimalt kørende WordPress hjemmeside kan forbedre brugeroplevelsen og øge din sides synlighed på søgeresultaterne. Følg disse tips for at få mest muligt ud af din WordPress hjemmeside og prøv kræfter med Googles PageSpeed Insights for at se hvordan din hjemmesides hastighed er.

      Lancering og markedsføring af WordPress hjemmeside

      Nu hvor din WordPress hjemmeside er oprettet, er det tid til at tænke på lancering og markedsføring. Her er nogle trin, der kan hjælpe dig med at få din side ud til et større publikum:


      1. Optimer din side for søgemaskiner:

        • Brug relevante søgeord i dine titler, meta beskrivelser og indhold for at forbedre din sides synlighed på søgemaskiner som Google. Du kan kontakte os for at få en SEO analyse.

        • Installér en SEO-plugin som Yoast SEO og RankMath for at få vejledning om, hvordan du kan optimere din side yderligere.

        • Indsætning af sociale medier:

          • Opret profiler for din WordPress hjemmeside på relevante sociale medieplatforme som Facebook, Instagram og X (tidligere Twitter) samt TikTok.

          • Del dit indhold regelmæssigt for at engagere dine følgere og skabe opmærksomhed omkring din WordPress hjemmeside.

        • E-mail markedsføring:

          • Indsaml e-mail adresser fra dine besøgende ved at tilbyde en nyhedsbrev tilmelding på din side. Hør mere om e-mail marketing og hvordan det virker.

          • Send regelmæssige opdateringer og eksklusivt indhold til dine abonnenter for at fastholde deres interesse.

          • Det kan være en god idé at kontakte et digital marketing bureau, som har forstand på e-mail marketing og kan hjælpe dig. Hos Onemedia hjælper vi små og mellemstore virksomheder.

        • Online annoncering:

          • Overvej at køre annoncer på sociale medier eller Google Ads for at nå ud til en større målgruppe.

          • Målret dine annoncer baseret på demografi, interesser og adfærd for at øge chancerne for konverteringer. 

          • Vi har mulighed for at hjælpe dig med online annoncering samt finde den rette platform at annoncere på, især hvis du er i begynderfeltet og har brug for hjælp.


        Husk, at markedsføring af din WordPress hjemmeside er en løbende proces, og det kræver konstant indsats for at vedligeholde og øge din sides trafik og engagement. Ved at følge disse trin og eksperimentere med forskellige strategier, kan du øge synligheden og succesen for din WordPress hjemmeside.


        Har du brug for hjælp til WordPress?


        Det kan være udfordrende at finde hoved og hale i alting, og det forstår vi godt. Derfor har vi skabt en række forskellige tiltag og aftaler, som muligvis kan hjælpe dig godt på vej, især hvis du gerne vil fokusere på din fysiske forretning. Kontakt os for at høre nærmere.

        Fejlfinding og support


        Vi forstår, at fejl og tekniske udfordringer kan opstå, når man arbejder med WordPress. Her er nogle nyttige tip til fejlfinding og at få den rette support til dine problemer:


        • Søgning på internettet: Først og fremmest kan mange problemer løses ved at søge efter svar online. Der findes utallige ressourcer som forums, tutorials og videoer, der kan guide dig gennem fejlfindingstrinene. Benyt eventuelt YouTube som en guide.


        • Kontakt WordPress support: Hvis du støder på en udfordring, du ikke selv kan løse, skal du ikke tøve med at kontakte den officielle WordPress support. De har et dedikeret team af eksperter, der er klar til at hjælpe dig med eventuelle problemer.


        • Kontakt din hosting: Har du en aftale hos en hosting eller et webhotel, kan udfordringer og tekniske fejl muligvis ligge hos dem. Mange webhoteller har kontaktsider og e-mail adresser med erfaring inden for værktøjer som WordPress.


        • Tjek dine plugins og temaer: Nogle gange kan konflikter mellem plugins eller temaer forårsage problemer. Prøv at deaktivere dine plugins og skifte til et standardtema for at se, om det løser problemet.


        • Opdater altid WordPress: Det er vigtigt at holde din WordPress hjemmeside og dets tilhørende plugins og temaer opdaterede. Mange fejl kan rettes med en simpel opdatering.


        • Sikkerhedskopier din hjemmeside: Før du foretager større ændringer på din hjemmeside, er det klogt at tage en komplet sikkerhedskopi. På den måde kan du altid gendanne din side, hvis noget går galt.


        • Kontakt et WordPress bureau: Det kan være afgørende for en god start, at du kontakter et WordPress-bureau. Hos Onemedia har vi stor erfaring med WordPress, WordPress hjemmesider og -design, og vi hjælper også gerne dig. Kontakt os her.


        Husk at være tålmodig, når du støder på problemer, og tøv aldrig med at søge hjælp fra fællesskabet eller professionelle supportkanaler. Ved at følge disse trin kan du effektivt løse eventuelle problemer, der måtte opstå, og fortsætte med at udvikle din WordPress-hjemmeside med selvtillid.


        Oplys gerne så mange oplysninger til supporten omkring dine udfordringer, men hold naturligvis private oplysninger omkring dig selv adskilt og uden for samtalen for at beskytte dit privatliv.


        WordPress tips og tricks


        Lad os bevæge os ind i den afsluttende fase af denne WordPress guide, hvor vi vil tale om avancerede tips og tricks, der kan være med til at optimere din WordPress hjemmesides ydeevne.

        Avancerede tips og tricks for din WordPress hjemmeside

        Vi vil nu dykke ned i nogle avancerede tips og tricks, der kan hjælpe dig med at udvide dine færdigheder og forbedre din WordPress-oplevelse. Her er nogle avancerede teknikker, du kan udforske:


        • Tilpasning af temaer med kode: Hvis du vil skræddersy dit tema ud over de tilgængelige indstillinger, kan du redigere temaets kode direkte. Dette kræver kendskab til HTML, CSS og muligvis endda PHP. Vær forsigtig med at lave ændringer direkte i temaets kode, da det kan påvirke websitets funktionalitet.


        • Optimering af hastighed: En hurtigt indlæsende WordPress hjemmeside er afgørende for brugeroplevelsen og søgemaskineoptimering. Du kan optimere hastigheden ved at bruge caching-plugins, optimere billeder, reducere serverresponstiden og minimere CSS og JavaScript-filer.


        • Sikkerhed: Beskyt din hjemmeside mod potentielle trusler ved at implementere sikkerhedsforanstaltninger som SSL-certifikater, stærke adgangskoder, to-trins verifikation som Google Authenticator og regelmæssige sikkerhedskopier.


        • SEO-optimering: Forbedr din sides synlighed på søgemaskiner ved at optimere dine meta-tags, brug af relevante søgeordsstrategier, intern linkbuilding og sikre en mobilvenlig oplevelse.


        Husk, at nogle avancerede ændringer kan have en større indvirkning på din WordPress hjemmesides funktionalitet, så det er altid en god idé at tage sikkerhedskopier af din hjemmeside, før du foretager større ændringer.

        WordPress bureau


        Kontakt os i dag for et tilbud


        Vi står stærkt som samarbejdspartner og WordPress bureau, hvis du er på udkig efter en hjemmeside, der er bygget i WordPress, og vi har mulighed for at imødekomme dine tanker og idéer til en hjemmeside.


        Enten hvis du sidder fast ved en af ovenstående felter eller har brug for en sideløbende konsulentaftale, skal vi i hvert fald nok tage hånd omkring din sag. Vi glæder os til at høre fra dig.